Ženidba na čardaku

ŽENIDBA NA ČARDAKU

po ugledu na predstavu ,,Ženidba i udadba” Bogoljuba Braše Krajnova,
a po delu J. S. Popović i dramatizaciji Petra Pecije Petrovića

 

Zenidba na cardaku scenaAdaptacija i režija: Dragan Ostojić
Kostimografija i scenografija: Irina Somborac
Muzika (izbor): Dragan Ostojić i Danilo Ninković
Kompozitor autorskin pesama: Goran Tairović*
Dizajn svetla: Nikola Marinkov
Koreograf : Slađana Belić

*autorske pesme 1.-Svadba na čardaku,2.-.Niko ne mora da zna,3.-Begešarev srednji sin

 

IGRAJU, PEVAJU, GLUME I SVIRAJU:

Provodadžija: Jugoslav KrajnovZenidba na cardaku scena
Devojka: Nataša Ilin
Mladoženja: Ljubiša Milišić
Mama: Sanja Ristić-Krajnov / Sanja Mikitišin
Tata: Miljan Davidović
primaš: Danilo Ninković,
basprimaš II: Nikola Popović,
begešar: Nikola Maletić,
kontraš: Gordon Stopar,
čelista: Tibor Sabo
basprimaš I: Branimir Jovanović
šminka: Miluška Đukičin
Dekorater / tehničar: Vlastimir Nedeljković
Organizacija: Dragana Stevanović, Ninoslava Džepčić

 

REČ REDITELJA

Sterija je napisao Ženidbu i Udadbu kao komediju naravi. On je to smatrao školom praktične mudrosti. Malo smo naučili. Nije lako sve priznati.

Sterija je pisao u slavu istine.

Petar Pecija Petrović je dopunio i preradio Ženidbu I Udadbu unoseći slojeve života i shvatanja u kojima prepoznajemo vitalnost, strast likova.

Pecija je pisao u slavu života.

Naša Ženidba je na čardaku. Kao metafora vremena u kome živimo. Mi smo prepoznavali naše naravi danas. Preko muzike orkestra “Romansa” koja nas vodi kroz vojvođanski melos koji nosi istinu vremena i radost života. Preko maštovitih glumaca koji otkrivaju duh vremena.

Mi smo radili u slavu igre.

Život je takav kakav je. A istinu znamo, zar ne?

 

O NASTANKU PREDSTAVE

Zenidba na cardaku scena Predstava “Ženidba na čardaku” po tekstu J. S. Popovića,, Ženidba i udadba”, a po dramatizaciji Petra Petrovića nastala je po ugledu na predstavu “Ženidba i udadba” Bogoljuba Braše Krajnova iz 1978, u izvođenju Omladinskog pozorišta u Žablju koja je kao jedna od najboljih amaterskih predstava ondašnje SFRJ(pobedila na tadašnjem saveznom festivalu amaterskih pozorišta u Trebinju `78. Za glumačka ostvarenja su nagrađene Jugoslava Krajnov i Dubravka Štević, predstava je ocenjena kao najbolja) inspirisala nastanak kasnijih izvodjenja. Savez amatera Vojvodine, te Kulturno prosvetna zajednica, nagradile su Omladinsko pozorište iz Žablja turnejom po Zapanoj Evropi. Tako su mladi amateri iz Žablja i aprilu i maju 1979. igrali na scenama u Minhenu, Traunrojtu, Sošou, Parizu. 1997. na poziv 5 studenata završne godine glume iz klase profesora Branka Pleše(među kojima su i protagonisti “Ženidbe na čardaku), Bogoljub Braša Krajnov je izrežirao repliku svoje čuvene predstave iz `78. Ova Zenidba na cardaku scenapredstava izvođena je u produkciji pozorišne družine “Prometej” i tokom narednih nekoliko sezona odigrana je više od 50 puta, a bila je uvrštena i u redovni repertoar Narodnog Pozorišta u Zrenjaninu.

“Ženidba na čardaku”, dramsko-tamburaška komedija, kao jedinstvena pozorišna forma nastala je saradnjom Novosadskog Novog Teatra i tamburaškog orkestra Romansa, a iz želje Ljubiše Milišića i Danila Ninkovića da spoje tamburašku muziku i pozorište.

 

NOVOSADSKI NOVI TEATAR

NNT čine profesionalni pozorišni delatnici, prvenstveno glumci, a od samog nastanka rad NNT-a podržavaju ugledni pozorišnici.

NNT je za šest godina rada uspeo da postane punopravan član Zajednice profesionalnih pozorišta Vojvodine, septembra 2014.

Rad NNT-a odvija se pod pokroviteljstvom Uprave za kulturu grada Novog Sada, gimnazije „LazaKostić“ iz Novog Sada i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i informisanje AP Vojvodine.

 

T. O. ROMANSA

Tamburaski orkestar RomansaTamburaški orkestar Romansa jedan je od najboljih i najdugotrajnih tamburaških sastava Vojvodine. Većina članova su ujedno članovi Velikog tamburaškog orkestra Radio televizije Vojvodine. Pobednici su svih relevantnih festivala tamburaške i narodne muzike i vlasnici autorskih albuma. Koncertno nastupaju u zemlji i inostranstvu. Tvrde da nije lako ustanoviti kada su tačno počeli sa radom jer se poznaju oduvek i oduvek sviraju, samo su tambure i muzika starije. Mnogo ih je sviralo i pevalo u Romansi, i pomagalo istu. Danas iza tambura stoje Danilo Ninković, Dragan Vukosavljević, Nikola Maletić, Gordon Stopar, Tibor Sabo i Nikola Popović.

Mnogima su svirali, mnoge veselili. Stekli mnogo aplauza, povelja, statueta, zahvalnica, poljubaca i novaca. Ipak, najveća nagrada su ima ljudi ispred tambura koji im daju daha za nov i bolji rad.

 

SPONZORI

Predstava napravljena pod pokroviteljstvom:

 • Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje AP Vojvodine
 • Gradske uprave za kulturu Novog Sada
 • Gimnazije,, Laza Kostić“

Predstavu pomogli:

 • Produktna Berza A. D. Novi Sad
 • Jomapex Žabalj
 • Romax trade Novi Sad
 • Štamparija “Stojkov”
 • SMGS Novi Sad
 • Restoran “Plava Frajla”
 • W. T. A. Svetska tamburaška asocijacija

Medijska podrška:

 • RTV Vojvodine